Door Harry Wubs

Spijk. Een bijzondere dodenherdenking werd woensdagavond gehouden in Spijk. Behalve de gesneuvelden door het oorlogsgeweld werden in dit dorp voor de eerste keer ook de zeven slachtoffers herdacht die omkwamen bij een explosie in een munitieopslagplaats in het dorp op 12 juni 1945. De plaatselijke kerken, de oranjevereniging en de vereniging Dorpsbelangen namen het initiatief voor deze herdenking. Een aantal nabestaanden van de slachtoffers van destijds woonde de plechtigheid bij, onder wie de 87-jarige weduwe van een van de omgekomen mannen. De herdenking vond plaats op de algemene begraafplaats in Spijk, waar eerder al een monument voor de slachtoffers van de ramp in de munitieopslagplaats werd opgericht. Het is de bedoeling van deze herdenking op 4 mei een jaarlijks gebeuren te maken.

Verslagenheid
De ramp in de munitieschuur veroorzaakte in 1945 voor grote verslagenheid in het Noord-Groninger dorp.
De explosie vond plaats doordat personeel van de Binnenlandse Strijdkrachten tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden waarschijnlijk niet voldoende veiligheidsmaatregelen in acht had genomen. De schuur aan de Losdorpsterweg explodeerde tegen vijf uur in de middag en bracht grote consternatie teweeg in Spijk en omgeving. Veel ruiten sneuvelden. Dat bleek echter nog niet het ergste. Ook zeven mensen, die in de schuur werkten, bleken bij (of als gevolg van) de explosie te zijn gedood. Zeven anderen raakten zwaar gewond.
Jarenlang beschouwde de bevolking van Spijk het voorval als een ongeluk. Daarom ook werd er tot dit jaar nooit over gedacht het te verbinden met de dodenherdenking. Totdat enkele jaren geleden tijdens een herdenkingsdienst in de kerk de aandacht werd gevestigd op de slachtoffers, die min of meer in het verlengde van de Tweede Wereldoorlog vielen. Van dat moment af werd geijverd voor een herdenking van hen die in die junimaand vielen.

[bron: Dagblad van het Noorden, d.d. vrijdag 6 mei 2005]

« Terug

@ Copyright 2005 Uitvaartvereniging Spijk