Het boek werd aandachtig bekeken door Pieter de Vries (links), burgemeester Cees Waal en
Thomas Pastoor.

Spijkster begraafplaats plek met veel bijzondere verhalen

Spijk - De begraafplaats van Spijk, eigendom van de plaatselijke begrafenisvereniging, bestaat 150 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd door de uit Appingedam afkomstige Pieter de Vries een boek geschreven over de geschiedenis van het kerkhof. Het werd een drukwerk met veel bijzondere verhalen. Burgemeester Cees Waal van de gemeente Delfzijl kreeg zaterdag het eerste exemplaar overhandigd door voorzitter Thomas Pastoor van de begrafenisvereniging.

Enkele honderden belangstellenden waren getuige van de overhandiging van het drukwerk, waarin diverse verhalen staan. "Dankzij mensen als notulist Willem Timmer komen dergelijke boeken tot stand", vertelde de schrijver voor aanvang van de officiële plichtplegingen. Timmer was van 1932 tot 1970 notulist van de begrafenisvereniging en hield nauwgezet bij wat er zoal gebeurde. De wagenmaker uit Spijk werd opgevolgd door zijn zoon, die vijftien jaar lang de notulen beheerde.
Een van de meest opmerkelijke verhalen die men in het gedenkboek kan vinden is van de ontploffingsramp, die in 1945 plaats vond in de voormalige machineloods, vlak naast de begraafplaats. Hierbij kwamen zeven mensen om het leven. Vlak na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog besloten de Binnenlandse Strijdkrachten om de overal in de omgeving rondslingerde munitie in de loods op te slagen. Wat de explosie heeft veroorzaakt, weet men tot op de dag van vandaag nog steeds niet.

Een bruine gedenksteen markeert het massagraf waarin de verminkte lichamen van de slachtoffers zijn gelegd. Mensen die de ramp hebben meegemaakt, spreken nog steeds van een van de ergste gebeurtenissen die het dorp ooit heeft meegemaakt. Zij weten zich de macabere beelden nog wel voor de geest te halen van afgerukte ledematen die door honden werden meegenomen.
En dan is er ook nog het verhaal van die Duitse ballonvaarder, wiens lichaam in 1911 door de veldwachter van de gemeente Bierum aan de waddenkust achter Spijk werd gevonden. Het ging om Ernst Metzger uit München. Hij klom met twee medestudenten in een ballon en hoopte ergens in Zuid-Frankrijk of Zwitserland terecht te komen. Wind en mist waren er echter de oorzaak van dat de ballonvaarders uit de koers raakten en pas veel later tot de ontdekking dat ze boven de Waddenzee vlogen. Het drietal besloot zo laag mogelijk te gaan vliegen en tijdens die manoeuvre sloeg Metzger overboord. Zijn lichaam werd pas een half jaar later gevonden. De ballonvaarder ligt eveneens begraven op de Spiekster begraafplaats.

Burgemeester Waal prees de vereniging voor het initiatief om een gedenkboek te laten maken. "Het is goed dat dit soort historische zaken ook beschreven wordt. Ik wil de uitvaartvereniging er dan ook mee feliciteren", aldus de eerste burger van Delfzijl. Voorzitter Thomas Pastoor maakte van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor uitbreiding van de begraafplaats en dat het college op korte termijn plannen daartoe tegemoet kan zien.
Na de overhandiging werden er op de begraafplaats een kleine honderd boeken verkocht. Voor auteur Pieter de Vries betekende dat heel wat handtekeningen zetten. "Ik heb me de vingers helemaal lam geschreven, maar met veel plezier. Het tekent toch een beetje dat de begraafplaats in Spijk leeft", aldus de Damster.

[bron: De Eemslander d.d. Woensdag 7 juni 2006]
 

« Terug

@ Copyright 2006 Uitvaartvereniging Spijk